Vad är Kulturhuset Spira?

Spira, Jönköping

Spira är ett kulturhus i Jönköping som öppnade sina portar 11e november 2011—alltså 11/11/11. Huset drivs av Länsteatern och Länsmusiken i Jönköpings län. Tillsammans kallar man dessa två verksamheterna Smålands Musik och Teater.

I huset sker regelbundna evenemang i form av allt ifrån teater och musik. Bara förra året (2018) skedde cirka 800 st konserter och föreställningar inom allt ifrån konst, teater och annan estetisk konst.

I byggnaden finns också restaurangen Restaurang Spira, som drivs av Företags Catering.

Vad finns att hitta i kulturhuset?

För den som älskar estetik, musik, teater och annan konst så är kulturhuset en härlig samlingsplats för allt möjligt. Här sker flera evenemang varje år och flera gånger varje vecka går det att hitta något intressant som sker i huset.

Är man bara hungrig och sugen på något gott att äta så levererar Restaurang Spira också en härlig meny på allt ifrån grönt till kött för den hungrige och den lite mättare.

Att delta i kulturhusets olika evenemang är inte heller dyrt alls. Restaurangen och maten som hittas är inte heller dyrt alls. Är man ett evenemangsbolag och önskar hyra huset för en teater, konsert eller annat så är även detta inte allt för dyrt. Behövs inskjut av kapital dock för att finansiera evenemanget kan man alltid ansöka om företagslån när man gör detta. Företagslån går att hitta hos HittaSMSLån här, välj helt enkelt en långivare som du känner kan finansiera ditt event bäst och gå därefter vidare med din låneansökan. HittaSMSLån listar även företagslån som erbjuder lån till företag utan UC. Dessa är lån där en kreditupplysning hos UC inte görs, utan istället kan man helt enkelt erhålla finansiering till företaget och kan därefter realisera sitt event utan att behöva lägga upp en massa pengar från bolaget direkt.

Inredningen i kulturhuset Spira

Kulturhuset Spira

Spira designades av arkitekterna Gert Wingårdh och Jonas Edblad på Wingårdh arkitektkontor. Byggnadens fasad är vit med långa, höga fönster som dekorerar var vägg. Några av glasen är färgade medan andra genomskinliga—vilket ger byggnaden en karaktär som få byggnader utstrålar.

På natten lyses byggnaden upp med spotlights. Färgen kan variera och byggnaden ser helt annorlunda ut. Bild till höger för byggnadens utseende under dagtid. Se sidhuvud för byggnadens utseende under nattetid.

Här hittar du kulturhuset

Spira finns på Kulturgatan 3, 553 24 i Jönköping. Vägbeskrivning kan ni hitta här. Byggnaden är definitivt värd att besöka om man är utanför staden och bor man i Jönköping är det värt att besöka den minst någon gång. Kulturhuset är känt landet över och har några av landets populäraste konserter som regelbundna gäster. Ta en promenad till Kulturhuset Spira så kommer du snart att förstå varför byggnaden är så pass omtalad som den i dagsläget är.